Thursday, 27 January 2011

MEMBINA PREMIS-PREMIS PERNIAGAAN DI KAWASAN MASJID

Soalan; Adakah harus apa yang dilakukan sekarang di sesetengah masjid iaitu dibuat lot-lot kedai di tanah masjid dan sewanya dipulangkan ke dalam tabung masjid?

Jawapan;

Soalan seumpamanya pernah ditanya kepada Syeikh Dr. Muhammad Bakr Ismail (salah seorang ulamak al-Azhar). Beliau menjawab dalam buku himpunan fatwanya "Baina as-Sail wa al-Faqih";

"Perkara tersebut diharuskan jika premis-premis perniagaan itu dibina untuk maslahat/kepentingan masjid dan dengan syarat ia tidak disewakan melainkan kepada orang yang menjalankan aktiviti/kegiatan yang tidak menyalahi Syariat dan tidak merosakkan kemuliaan masjid. Sebaiknya ia disewakan kepada orang-orang yang menjaga solat, takut kepada Allah dan tidak menyalahgunakan masjid untuk kepentingan duniawi mereka seperti menjadikan masjid sebagai stor simpanan barang, menghalang laluan orang ramai ke masjid, mengganggu para jamaah solat atau menyebabkan kesulitan-kesulitan lainnya. Sebagaimana diketahui bahawa memuliakan masjid, mengambil berat kebersihannya dan melapangkan laluan para jamaah ke masjid merupakan antara amalan-amalan terbesar untuk mendekatkan diri kepada Allah" (halaman 94).

Wallahu a'lam.

No comments: