Cari Blog Ini

Sabtu, 14 Mac 2009

BERAMAL DENGAN BANYAK MAZHAB

Soalan : Ustaz, saya ingin bertanya tentang hukum beramal dengan pelbagai mazhab sebab dalam website ustaz, ustaz selalu sertakan pendapat beberapa mazhab apabila ditanya tentang satu2 hukum. Kita di malaysia mengguna pakai mazhab Imam Syafie ustaz kan? Bolehkah saya gunapakai mazhab syafie untuk sesetengah ibadah dan mazhab lain untuk ibadah yang lain? Ataupun adakah perlu pilih satu mazhab dan ikut keseluruhannya?

Jawapan :

Tidak ada nas yang mewajibkan seseorang untuk terikat dengan mazhab tertentu. Pelajarilah agama dengan sebaik mungkin mengikut kemampuan yang ada dan beramallah dengan pandangan yang saudara yakin bahawa ia paling menepati kehendak al-Quran dan as-Sunnah. Mungkin diperingkat awal saudara perlu bertaklid kepada sesuatu pandangan (tanpa dalil) sebagai langkah awal untuk beramal. Tetapi tidak harus selama-lamanya bertaklid. Hendaklah belajar (sama ada melalui guru atau pembacaan) dan beramal berdasarkan ilmu dan hujjah, bukan semata-mata mengikut sahaja.
Wallahu a'lam.

Tiada ulasan:

SEORANG YANG MEMILIKI DUA RUMAH; BAGAIMANA MENGUKUR KEHARUSAN JAMAK DAN QASAR SOLAT BAGINYA?

Soalan; Assalamu'alaikum Ustaz Ahmad Adnan Fadzil, guru yg saya muliakan krn ALLAH TA'ALA. Mohon pencerahan mengenai solat jama'...